ECO Administratief & Fiscaal

ECO Fiscaal regelt al Uw belastingzaken !!

Jaarruimte en reserveringsruimte :

U hebt jaarruimte als u in een bepaald jaar niet voldoende pensioen hebt opgebouwd.

Hebt u jaarruimte in 2015 als gevolg van een pensioentekort in 2014? En betaalde u in 2015 premies voor een lijfrenteverzekering of deed u een storting op een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht? Dan mag u deze bedragen in 2015 aftrekken, voor zover uw aftrek binnen uw jaarruimte blijft. Wat u meer hebt betaald of gestort, is niet aftrekbaar binnen uw jaarruimte. Het maximaal aftrekbaar bedrag geldt voor al uw lijfrenteverzekeringen en lijfrentespaarrekeningen of lijfrentebeleggingsrechten samen.


Wanneer hebt u een tekort in uw jaarlijkse pensioenopbouw?

U hebt een tekort in uw pensioenopbouw als u in een jaar minder pensioen opbouwt dan nodig is om een oudedagsvoorziening (inclusief AOW) te krijgen. Ook als u in loondienst bent en pensioen opbouwt, kunt u een tekort in uw pensioenopbouw hebben.


Niet benutte jaarruimte (reserveringsruimte)

Hebt u uw jaarruimten 2008 tot en met 2014 niet helemaal gebruikt? Bijvoorbeeld omdat u in deze periode geen premies hebt betaald? Dan hebt u reserveringsruimte in 2015. Gebruik deze ruimte dan eerst om de premies of stortingen af te trekken.


In welk jaar mag u de premies aftrekken?

U mag de lijfrentepremies of stortingen die u hebt gedaan alleen aftrekken in het jaar dat u deze hebt betaald. U moet in dat jaar dan wel voldoende jaarruimte en/of reserveringsruimte hebben.  

Openingstijden

Openingstijden

ma-do  maandag-donderdag:   08:00-13:00
13:30-18:00
vr  vrijdag:   08:00-13:00
13:30-15:00